Lichaam

Windkracht 10 in je lichaam

Door 1 september 2015 No Comments

Winderigheid

Tja zo stormachtig het begin dit jaar buiten was, zo stormachtig kan het ook soms in de buik zijn. Soms beperkt het zich toch gerommel wat lijkt op ‘gerommel bij onweer in de verte’  maar het kan ook gepaard gaan met ‘winderigheid’ of met een mooi woord ‘flatulentie’ genoemd.
Soms variërend van windkracht 2 tot 10 om maar even in de sfeer van het weer buiten te blijven. Vooral als je hoort tot de laatste categorie kan het geen pretje zijn en erg veel ongemak geven. Ze zijn dan vaak niet meer te houden en ‘vliegen’ er te pas en te onpas uit.
En natuurlijk gebeuren dit soort ongemakkelijkheden net wanneer het je niet past…

Windvlagen

In ons maagdarmkanaal is altijd een hoeveelheid gas aanwezig. Dit komt daar terecht door het inslikken van lucht, het verteren van voedsel, maar ook een klein deel is afkomstig van onze bloedsomloop. Wist je dat we gemiddels tussen de 10-25 winden laten per dag? Op die manier schijnen we tussen de 0,5 -2 liter gas kwijt te raken.Winden laten is dus heel normaal en een proces dat hoort bij ons lichaam. Maarja als het heel erg vaak is en je het als vervelend ervaart,is het goed om je eetgewoonten en je leefstijl eens onder de loep te nemen. “Uw buik weerspiegelt namelijk uw manier van leven” zoals A vogel het zo prachtig verwoord.

Er kunnen diverse oorzaken zijn van flatulentie:

 • Teveel lucht inslikken. Dit kan gebeuren door drinken met een rietje, kaugum kauwen, een slecht zittend kunstgebit, snel praten, snel eten en drinken, praten tijdens het eten, roken, maar ook spanning en stress kunnen de oorzaak zijn van veel lucht inslikken. Ook het eten of drinken van veel lucht bevattendede voedingsmiddelen zoals frisdranken, bier, slagroom, soufflé, brood kunnen een oorzaak zijn.
 • Het eten van bepaalde voedingsmiddelen zoals peulvruchten, uien, koolsoorten, fruit en lightproducten. Maar ook bepaalde combinaties van voedingsmiddelen.
 • Het gebruik van bepaalde producten/medicijnen met een laxerende werking. Zemelen, vezelpreperaten en lactulose.
 • Verstopping of Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).
 • Lactose intolerantie.
 • Andere darmziekten oa Coeliakie(gluten-intolerantie), ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa.

Om er achter te komen waar de flatulentie nu van komt zou je onderstaande kunnen uitproberen. Misschien schuilt de oorzaak van jou flatulentie wel in één van de hieronder aangegeven mogelijke oorzaken en heb je door een kleine aanpassing in je eet- of drinkgewoonte minder last van flatulentie.

 • Probeer een regelmatig eetpatroon te creëren.
 • Neem de tijd voor je maaltijd en probeer rustig te eten en goed kauwen. ‘Drink je eten en eet je drinken’. Wat ook wil helpen om goed te kauwen is net zo lang   te kauwen tot het eten op lichaamstemperatuur is.  – Geen kaugum gebruiken.
 • Stoppen met roken.
 • Producten die extra flatulentie geven een korte periode van bijvoorbeeld 1 á 2 weken te vermijden zoals bijvoorbeeld frisdrank en bier.
 • De combinatie van van de maaltijd te veranderen en bijvoorbeeld koolhydraten en eiwitten gescheiden te eten.
 • Verstopping proberen te voorkomen door een gezonde, gevarieerde en vezelrijke voeding te gebruiken en vooral voldoende te drinken( minimaal 2 ltr water).

Maar als bovenstaande acties geen oplossing biedt voor jou flatulentieprobleem kan het ook wijzen op een verstoord evenwicht in de darmflora of een te hoge aanwezigheid van een bepaalde schimmel of bijvoorbeeld een parasiet. Een ontlastingsonderzoek is dan de manier om erachter te komen wat er werkelijk in je darm aan de hand is.’Meten is tenslotte weten’. Voor meer informatie over een ontlastingsonderzoek kunt u contact opnemen. ‘een goede gezondheid begint tenslotte met een gezonde darm’.

bron: www.mlds.nl

www.dokterdokter.nl

About Sytske Nijdam

In 2010 ben mijn eigen praktijk Health Consultancy Friesland gestart. De afgelopen jaren heb ik mijn kennis verder uitgebreid met diverse opleidingen zoals detox coach, darmtherapie, oligotherapie, wellness massage, orthomoleculaire gewichtsconsulent en orthomoleculair therapeut (volgens de klinische Psycho Neuro Immunologie).